Mănăstirea „Sfântul Simion Stalpnicul” din Arad, Provincia Crișana:

In zona de nord – vest a Aradului, in cartierul Gai, la capatul strazii Dunarii, se inalta unul din cele mai reprezentative monumente din secolul al XVII-lea, din zona de vest a tarii, Manastirea Sfantul Simion Stalpnicul. Manastirea a fost ridicata in anii 1760-1762 de catre episcopul Sinesie Jivanovici, pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului. Manastirea se infatisa ca un ansamblu alcatuit dintr-un conac (resedinta episcopului) o biserica si anexe gospodaresti. Biserica a constituit un lacas de cult si inchinare pentru o larga masa de credinciosi din apropiere. Complexul, dupa dorinta ctitorului sau, episcopul Sinesie, a fost construit in stil baroc.
Dupa demolarea vechii catedrale a Aradului, in anul 1861, au fost stramutate si inmormantate la Gai, in interiorul altarului, ramasitele pamantesti ale episcopilor inhumati in catedrala.
Vizitatorul complexului arhitectonico-religios din Gai este impresionat de iconostasul bisericii. Arhitectura iconostasului evoca stilul neoclasic. De o frumusete deosebita sunt usile imparatesti, cu o ornamentatie deosebit de bogata.
Acest ansamblu arhitectonic de epoca, a fost intregit prin aducerea, in cadrul complexului, a bisericii de lemn, din Selistea de Mures din comuna Petris, unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii romanesti de pe Valea Muresului in sec. al XVIII-lea.„Bijuteria” complexului monahal este o mica biserica de lemn, innegrita de veacuri si de fumul lumanarilor. Turnul, inalt de 11.5 m, este alcatuit dintr-o prisma, avand doua ferestre deschise pe fiecare latura si dintr-o piramida foarte scurta deasupra careia se inalta acoperisul realizat din doua sfere, prima fiind prevazuta cu o „caciulita” de sindrila. In varf este fixata crucea. Lumina in interiorul bisericii e asigurata  de doua ferestre in naos, in dreptul stranelor si doua in altar.
Intrarea se face prin doua usi, una plasata in partea de vest, iar cealalta pe latura de sud a naosului. Impartirea este cea obisnuita: pronaos, naos si altar. Altarul e despartit de naos printr-un iconostas construit din scanduri groase de gorun, iar intre naos si pronaos se afla un perete despartitor de 1 m inaltime. Pronaosul e acoperit cu tavan drept, construit pe 4 grinzi ce se intretaie formand baza turnului. De peretele vestic al naosului e lipit un balcon pentru cor, care a fost adaugat mai tarziu.  Impresionată este și colectia de „Valori de arta veche romaneasca” colectie aflata in interiorul vechiului conac. Organizata intr-o cladire din incinta manastirii, construita in 1762, care este monument arhitectonic si istoric, din fosta resedinta episcopala. Expozitia pune in valoare icoane pe sticla provenind din Fagaras, pictate de Savu Moga si din Bihor, icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, iconostas din Densus din anul1789, piese de mobilier bisericesc, obiecte de cult, carti bisericesti.
Prin intregul sau ansamblu, complexul de la Gai este unul din punctele de mare interes de pe teritoriul municipiului Arad, necesar a fi cunoscut de cei care trec prin orasul Arad.

DSCN4096 DSCN4095 DSCN4083 DSCN4082 DSCN4119 DSCN4113 DSCN4097 DSCN4100 DSCN4101

Lasă un comentariu